?

Boete foutief parkeren vaak onterecht

Heeft u een parkeerboete ontvangen vanwege foutief parkeren en overweegt u bezwaar te maken? Maar hoe gaat dat precies in zijn werk: bezwaar maken tegen een parkeerboete? Wat moet er allemaal in het bezwaarschrift staan wanneer u een boete ontvangen heeft voor foutief parkeren? In dit blog voorzien wij u van gedetailleerde instructies om succesvol bezwaar te maken tegen een parkeerboete.

Parkeerboete voor foutief parkeren: hoe zit het

Allereerst is het zinvol om een onderscheid te maken tussen 'fout' parkeren en het niet betalen van parkeergeld (parkeerbelasting). In dit blog staat het laatste niet centraal. Hier vindt u meer informatie over zogenaamde parkeerbelasting-zaken (parkeerbonnen van de gemeente).

Fout parkeren kan leiden tot vervelende gevolgen, waaronder boetes. Het Rvv 1990 bevat verschillende artikelen die als basis dienen voor fout parkeren. Artikel 10 verbiedt bijvoorbeeld het parkeren op de stoep, terwijl artikelen 23 en 24 het stilstaan bij kruispunten, tunnels en andere specifieke locaties reguleren. Ook het parkeren bij blauwe zones (artikel 25) en gehandicaptenparkeerplaatsen (artikel 26) zijn onderhevig aan strikte regels.

Als u - net als de politieagent hieronder - parkeert in strijd met de tekst van voormelde wettelijke voorschriften, is de kans groot dat u een boete ontvangt voor fout parkeren. Strikt genomen parkeert u dan namelijk 'fout'. De kans is dan groot dat u een boete ontvangt voor het onjuist parkeren.

Bezwaar Parkeerboete

Wanneer je het niet eens bent met een ontvangen boete voor fout parkeren, heb je de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Het indienen van een bezwaar kan gerechtvaardigd zijn als je van mening bent dat de situatie niet overeenkomt met de overtreding zoals beschreven in de wettelijke voorschriften, of als er sprake is van een onterechte boete. Het is van groot belang om tijdig bezwaar in te dienen en relevante bewijsstukken te verstrekken om jouw standpunt overtuigend te ondersteunen

bezwaar parkeerboete

Bezwaar maken parkeerboete in 4 stappen

Stap 1 – Parkeerboete voor foutief parkeren of naheffingsaanslag in de parkeerbelasting ontvangen?
Er zijn twee soorten parkeerboetes: een boete voor foutief parkeren en een naheffingsaanslag voor het niet betalen van parkeergeld. Hoe u bepaald welke parkeerboete u heeft ontvangen leest u in de alinea hieronder.
Dit blog gaat specifiek over bezwaar parkeerboete bij foutief parkeren.

Stap 2 – Bepaal of uw parkeerboete terecht is en geef een goede reden voor uw bezwaar
Er zijn verschillende redenen waarom een parkeerboete voor foutief parkeren onterecht kan zijn. Bijvoorbeeld door het ontbreken van de juiste borden, vervaagde wegbelijning, fouten die gemaakt zijn door de verbalisant bij het uitschrijven van de parkeerboete.

Het is belangrijk dat u bewijsstukken verzameld. Dit kunnen foto’s zijn van de locatie waar u geparkeerd stond. Controleer welke borden op die locatie aanwezig zijn. Heeft u wel parkeergeld betaald? Zoek het betaalbewijs op en bewaar deze goed. Andere mogelijke redenen voor een bezwaar kunnen zijn: de auto was al verkocht vóór de datum van de overtreding, de auto was gestolen tijdens de overtreding of er was sprake van een noodgeval.

Stap 3 – Dien uw bezwaar tegen parkeerboete op tijd in
In de wet is een termijn van zes weken vastgelegd om bezwaar te maken. Een parkeerboete aanvechten en bezwaar maken kent wettelijke vereisten. Ga niet in bezwaar tegen de aankondiging van de beschikking. Wacht totdat de definitieve beschikking van het CJIB is ontvangen. De definitieve beschikking ontvangt u meestal na enkele weken.

Stap 4 – Maak gratis bezwaar tegen uw parkeerboete met verkeersboete.nl
Wij stellen kosteloos een bezwaarschrift op tegen uw parkeerboete en gaan, indien nodig, naar de rechter. Onze juristen hebben meer dan 10 jaar ervaring in het aanvechten van boetes. Één op de vier boetes worden dankzij bezwaar via verkeersboete.nl ongedaan gemaakt.

Hoe weet ik of een boete voor foutief parkeren heb ontvangen of een naheffingsaanslag in de parkeerbelasting?

Er zijn twee verschillende soorten parkeerboetes.
- Een beschikking voor foutief parkeren. U ontvangt deze boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. Deze parkeerboete wordt ook wel een Mulderboete genoemd. Dit houdt in dat u een beschikking heeft ontvangen voor een lichte verkeerovertreding. Mogelijk heeft u (half) op de stoep geparkeerd, stond u niet (geheel) in een parkeervak, bent u de blauwe kaart of vergunning vergeten neer te leggen?
- Een naheffingsaanslag voor het niet betalen van parkeerkosten. U ontvangt deze parkeerboete van de gemeente. De parkeerboete is eigenlijk een naheffing van belasting die u niet voldaan heeft. De gemeente mag op grond van de Gemeentewet, artikel 225, belasting innen voor het parkeren van uw voertuig.

Wanneer is mijn parkeerboete voor foutief parkeren onterecht?

Het is voor u niet altijd direct zichtbaar of uw parkeerboete (on)terecht is. Het komt vaak genoeg voor dat het uitschrijven van uw parkeerboete niet correct volgens de wet is gebeurd. U kunt dit niet zien aan de beschikking of naheffingsaanslag die bij u op de mat is gevallen. Daarom is het goed om altijd in bezwaar te gaan tegen uw parkeerboete. De overheid is verplicht om volgens de wet te handelen en dit geldt ook bij het opleggen van parkeerboetes. Er is zijn verschillende redenen waarom uw parkeerboete onterecht is. Misschien heeft u een verkeerd kenteken ingevuld in de parkeerapp. Er stonden op dat moment geen borden die aangeven dat u daar niet mocht parkeren in verband met werkzaamheden. De situatie was erg onduidelijk omdat er geen borden staan of de borden niet goed zichtbaar waren. Het kan zijn dat de belijning vervaagd is en daardoor niet goed te zien.

Bij wie moet ik mijn bezwaar tegen een boete voor foutief parkeren indienen?

Deze vraag kunt u alleen beantwoorden wanneer u weet van wie u de parkeerboete heeft ontvangen. Dit wordt hierboven uitgelegd. Heeft u een parkeerboete van het CJIB ontvangen dan gaat u officieel in administratief beroep in plaats van dat u bezwaar maakt. De term is voor u minder van belang, zolang u het bezwaar maar op de juiste plek indient. U kunt uw bezwaar per post opsturen naar het adres dat op de beschikking staat vermeld, maar u kunt het ook digitaal doen via de website van het Openbaar Ministerie.

Heeft u een naheffingsaanslag van een gemeente ontvangen dan dient u het bezwaar in te dienen bij de betreffende gemeente. Bij de gemeente kunt u uw bezwaar per post versturen. Sommige gemeentes hebben ook een digitale mogelijkheid. Dit staat uitgelegd op uw naheffingsaanslag.

Hoewel er geen aparte regels gelden, worden de meeste parkeerboetes opgelegd in Amsterdam. Daar hebben we een apart blog over geschreven met zaken die met name in Amsterdam spelen. Leest u daarom ons blog over parkeerboetes in Amsterdam, als u een parkeerboete in Amsterdam hebt ontvangen.

Tot wanneer kan ik een parkeerboete aanvechten?

In de wet is een termijn van zes weken vastgelegd om bezwaar te maken. Deze termijn is heel belangrijk. Dient u een bezwaar niet binnen 6 weken in? Dan wordt uw bezwaar niet in behandeling genomen. Dit wilt u natuurlijk niet. Kijk daarom ook bij punt 4 pro-forma indienen.

Pro-forma indienen tegen uw parkeerboete?

Zoals bij bovenstaand punt 3 al aan de orde kwam, is het belangrijk om op tijd uw bezwaar in te dienen. Bij punt 5 kunt u lezen dat u in uw bezwaar moet vermelden waarom u bezwaar indient. Deze redenen worden gronden genoemd in de juridische wereld. Soms heeft u meer tijd nodig om dit allemaal goed te verwoorden of bent u nog bezig om bewijsstukken te verzamelen zoals foto’s of een getuigenverklaring. Om er voor te zorgen dat uw bezwaar niet te laat is, adviseren wij u om een pro forma bezwaar in te dienen zodra u de parkeerboete ontvangt. Een pro forma bezwaar houdt in dat u de officier of gemeente laat weten dat u het niet eens bent met de parkeerboete. De wet geeft u namelijk de mogelijkheid om uw bezwaar op een later tijdstip aan te vullen. De officier of gemeente is verplicht u deze mogelijkheid te geven.

Voorbeeld bezwaarschrift parkeerboete voor foutief parkeren

De wet omschrijft wat er in uw bezwaarschrift moet staan. Dit is:

Het bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat ten minste:
a. de naam en het adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar of beroep is gericht;
d. de gronden van het bezwaar of beroep.

Bij het beroepschrift wordt zo mogelijk een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft, overgelegd.

Als u de acceptgiro van het CJIB hebt ontvangen, moet u uw bezwaar ondertekenen en het CJIB-nummer vermelden. Als u via het OM-loket in beroep gaat, vult u de standaardgegevens in en dan komt alles goed. Vermeld altijd duidelijk het CJIB-nummer, dan is het bijvoegen van de beschikking van het CJIB niet nodig.

Wat is belangrijk als ik bezwaar maak tegen mijn parkeerboete?

Het is belangrijk dat u bewijsstukken verzameld. Dit kunnen foto’s zijn van de locatie waar u geparkeerd stond. Controleer welke borden op die locatie aanwezig zijn. Heeft u wel parkeergeld betaald? Zoek het betaalbewijs op en bewaar deze goed. Wij adviseren om parkeergeld via een app te betalen zo kunt u altijd terugzoeken of u betaald had. Laat getuigen een getuigenverklaring opstellen. Hoe meer bewijsstukken u kan tonen hoe groter de kans op slagen van uw beroep is.

Handige tips bij een bezwaar maken parkeerboete

Nu weet u wat er in uw bezwaar tegen een parkeerboete moet staan. Maar wat kan er nog meer in uw bezwaarschrift tegen een parkeerboete staan? Graag geven wij u enkele bruikbare tips:

Wordt u verweten dat u in strijd met bepaalde bebording te hebben gehandeld? Bijvoorbeeld een parkeerverbod(szone), bord E1? Ga goed na of het bord er stond en ontken dat het bord er stond, indien de situatie onduideijk is (dat is iets anders dan zeggen dat u het bord hebt gemist!). Het is dan aan de verbalisant / de officier aan te tonen dat het bord er stond.

bord e1 berm parkeerboete

Wat u altijd moet doen is foto's opvragen en de verklaring van de verbalisant. Gebruik hiertoe volgende standaardpassage:

Onlangs ontving ik de beschikking van het CJIB. Ik verzoek u mij alle op de zaak betrekking hebbende stukken te verstrekken, waaronder:

- een foto van de vermeende overtreding;
- de verklaring van de verbalisant.

Vervolgens moet u goed kijken welk verwijt u wordt gemaakt. Het verwijt is altijd gekoppeld aan een feitcode. Hier vindt u alle feitcodes en verwijten die gerelateerd kunnen worden aan parkeerboetes. Als u precies duidelijk is welk verwijt u gemaakt wordt, moet u beoordelen of dat verwijt hard kan worden gemaakt op basis van de foto en de verklaring van de verbalisant. Let goed op, soms denkt u dat de parkeerboete terecht is, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Veel verbalisanten schrijven bijvoorbeeld parkeerboetes uit voor het negeren van een bord E1, terwijl het voertuig in de berm wordt geparkeerd. Dat mag. Daarnaast wordt een verwaarloosd en niet-onderhouden stuk gras aangemerkt als 'park, plantsoen of groenstrook', wat ook niet altijd opgaat. Kijk dus goed wat u verweten wordt en beoordeel of dit terecht is.

Voobeeld bezwaarschrift tegen parkeerbon (naheffingsaanslag in de parkeerbelasting)

Als u bezwaar maakt tegen een parkeerbon, doe dat dan als volgt:

- beoordeel of het belastbare feit zich heeft voorgedaan. Indien u betaald heeft, kan de gemeente geen naheffing opleggen. Beoordeel de foto, als u op de stoep staat kan de gemeente geen naheffingsaanslag opleggen.
- beoordeel of de straat is aangewezen als plaats voor betaald parkeren. Dit staat in de Verordening van de gemeente en de daaraan verbonden bijlage (vaak een kaart of lijst met straten);
- beoordeel of de bebording duidelijk is, als de bebording volstrekt onduidelijk is bent u geen parkeerbelasting verschuldigd;
- Vraag de Ramingstabel op en beoordeel of deze voldoet aan het Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen
Op deze website vindt u een voorbeeld van een bezwaarschrift dat u – met wat aanpassingen – kunt gebruiken in uw zaak.

Dit blog gaat specifiek over een bezwaar tegen een parkeerboete. Hebt u een verkeersboete ontvangen? Lees dan ons blog over bezwaar tegen een verkeersboete.

Top 10 veelvoorkomende feitcodes voor boetes foutief parkeren

Ontdek de veel voorkomende feitcodes die kunnen leiden tot boetes en verkeersovertredingen in dit blogartikel. We presenteren hier de top 10 meest voorkomende feitcodes en leggen uit wat ze precies inhouden. Door bewust te zijn van deze feitcodes en de bijbehorende regels, kun je problemen en onnodige kosten voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen!

  • Feitcode R315a - Het niet gebruiken van de rijbaan terwijl je rijdt met een motorvoertuig kan resulteren in een boete.
  • Feitcode R315b - Het niet gebruiken van de rijbaan en in plaats daarvan stilstaan op het trottoir, voetpad, fietspad, fiets-/bromfietspad of ruiterpad kan leiden tot een overtreding.
  • Feitcode R406 - Het parkeren van voertuigen in parken, plantsoenen, openbare beplantingen of groenstroken is verboden en kan beboet worden.
  • Feitcode R397a - Parkeren binnen vijf meter van een kruispunt kan resulteren in een boete.
  • Feitcode R397b - Het parkeren voor een in- of uitrit kan als overtreding worden beschouwd.
  • Feitcode R397h - Het parkeren op een plek die bestemd is voor laden en lossen kan leiden tot een boete.
  • Feitcode R397i - Parkeren op een parkeerplaats voor vergunninghouders zonder de vereiste vergunning kan bestraft worden.
  • Feitcode R398 - Dubbel parkeren is niet toegestaan en kan resulteren in een overtreding.
  • Feitcode R400ae - Parkeren bij een blauwe streep zonder een duidelijk zichtbare parkeerschijf achter de voorruit kan beboet worden.
  • Feitcode R402b - Het parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats zonder een geldige en duidelijk zichtbare gehandicaptenparkeerkaart kan leiden tot een overtreding.

Bij het aanvechten van een boete voor fout parkeren is het verstandig om eerst te bezien wat de feitcode is. Dan weet je waar je tegen moet verdedigen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om bij een boete voor stilstaan op de stoep (feitcode 315a) aan te geven dat er sprake was van laden en lossen; daar is een andere feitcode voor.

Conclusie boete foutief parkeren: heeft bezwaar maken zin?

Indien u van mening bent dat de opgelegde boete voor foutief parkeren onterecht is, of als de situatie niet overeenkomt met de beschrijving in de wettelijke voorschriften, is het uw recht om bezwaar aan te tekenen. Het is echter van cruciaal belang om tijdig actie te ondernemen en uw bezwaarschrift zorgvuldig te formuleren.

Een sterk bezwaar tegen een boete voor fout parkeren rust ook op overtuigend bewijsmateriaal. Ondersteun uw standpunt met relevante documenten, waaronder foto's, getuigenverklaringen, parkeerkaartjes of een parkeervergunning, die de situatie duidelijk maken en uw onschuld kunnen aantonen. Zorg ervoor dat uw argumenten beknopt en helder worden gepresenteerd om de aandacht van de beoordelaars te trekken.

Een parkeerboete aanvechten en bezwaar maken kent wettelijke vereisten. Ga niet in bezwaar tegen de aankondiging van de beschikking. Wacht totdat de definitieve beschikking van het CJIB is ontvangen. De definitieve beschikking ontvangt u meestal na enkele weken. Beoordeel goed of het verwijt dat u gemaakt wordt, ook daadwerkelijk strafbaar is gesteld.

Taaldisclaimer en uitleg juridische termen

Ik heb geprobeerd de informatie uit deze blog voor u in begrijpelijk Nederlands over te brengen. Dit maakt dat ik de juiste juridische begrippen, omwille van de duidelijkheid, soms heb weggelaten of net iets anders heb geformuleerd. Zo gaat het formeel niet om een ‘parkeerboete’, maar om een naheffingsaanslag in de parkeerbelasting.

Bezwaarschrift: Een formeel schriftelijk verzoek aan een overheidsinstantie om een eerder genomen besluit te heroverwegen.

Rvv 1990 (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990): Een regeling die de belangrijkste verkeersregels en -tekens in Nederland vastlegt.

Wettelijke voorschriften: Regels en richtlijnen zoals vastgelegd in de wet.

Verbalisant: Persoon (vaak een politieagent) die een proces-verbaal opmaakt bij een overtreding.

Naheffingsaanslag: Een aanslag die wordt opgelegd als blijkt dat eerder niet voldoende belasting is betaald.

Beschikking: Een formeel besluit van een overheidsinstantie in een specifieke zaak of situatie.

Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB): Overheidsinstantie belast met het innen van boetes en andere financiële sancties.

Mulderboete: Een administratieve boete voor lichte verkeersovertredingen, genoemd naar de Wet Mulder.

Administratief beroep: Een procedure waarbij een hogere overheidsinstantie wordt gevraagd een besluit van een lagere instantie te herzien.

Pro-forma bezwaar: Een tijdelijk bezwaarschrift om termijnen veilig te stellen, waarbij later de gronden van het bezwaar worden aangevuld.

Beroepschrift: Een formeel schriftelijk verzoek aan een gerechtelijke instantie om een eerder genomen besluit of uitspraak te heroverwegen.

OM-loket: Een loket bij de rechtbank waar burgers terecht kunnen voor zaken die te maken hebben met het Openbaar Ministerie, bijvoorbeeld voor het betalen van boetes of het inzien van dossiers.

Vragen? Hieronder het antwoord.

Hoe maak ik bezwaar tegen een parkeerboete?

+
-

Als je het niet eens bent met een parkeerboete, kun je bezwaar maken bij het Parket CVOM of de gemeente. Dat doe je door binnen 6 weken een brief te schrijven naar de gemeente of Parket CVOM. Deze brief heet een bezwaarschrift. Stuur je bezwaarschrift op per aangetekende post. Je kunt ons ook bezwaar laten te maken door op de knop 'gratis boete indienen' te klikken.

Hoe krijg je een parkeerboete?

+
-

Een parkeerboete wordt automatisch toegezonden door de gemeente of het CJIB. Deze ontvangt u thuis in de bus. U hebt vervolgens zes weken de tijd om in bezwaar te gaan.

Wanneer krijg je een parkeerboete?

+
-

Een parkeerboete krijg je in twee gevallen: als je niet of te weinig parkeerbelasting betaalt of als je in strijd met een wetttelijk voorschrift parkeert. Of je in strijd met een wettelijk voorschrift parkeert, hangt af van de bebording en de regelgeving.

Welke argumenten hebben kans bij een parkeerboete?

+
-

U moet goed beoordelen of u een bord bent gepasseerd. Bent u geen bord gepasseerd? Dan is het zinvol dit aan te voeren. Daarnaast kunt u beoordelen of het bord wel van toepassing is op de plek waar u parkeerde. Zo heeft een bord E1 geen betrekking op de berm.

Laat ons direct kosteloos jouw boete aanvechten.