?

Boetes snelheidscontrole Heinenoordtunnel onjuist

Heinenoordtunnel.jpg
De snelheidscontroles aan de Heinenoordtunnel is onbetrouwbaar. Dat oordeelde de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam. Inmiddels heeft de landelijke media de uitspraak opgepakt, zo berichtte de Telegraaf, de NOS en het AD over de uitspraak.

Wat is er aan de hand?
Het uitzoeken van een geschikte 'meetlocatie' is mensenwerk. De politie moet goed beoordelen of een locatie geschikt is om een meting te verrichten. Niet iedere locatie is geschikt om een snelheidscontrole uit te voeren. In de uitspraak van de rechtbank Rotterdam stond de meetapparatuur in een bocht. Dat is niet verboden. Maar de agent moet dan wel uit kunnen (met een technische onderbouwing) waarom hij voor deze locatie heeft gekozen. De uitleg van de verbalisant was onvoldoende. Daarom ging de kantonrechter zelf op onderzoek uit. Uiteindelijk oordeelt de kantonrechter dat de bocht te krom was om een betrouwbare meting te verrichten.

De hoogste rechter in dit soort zaken, het Hof Arnhem-Leeuwarden, liet zich al eerder uit over het meten in een bocht. Ook toen deugde de meting niet.

Wat kunt u doen?
Heel simpel: zorg dat u uw snelheidsboete tijdig indient bij Verkeersboete.nl. U heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan. Het indienen van uw boete via onze website is zo gepiept!

Geschreven op 24 juli 2018 door N.G.A. Voorbach, jurist bij Verkeersboete.nl.

UPDATE
Uit een nieuwsbericht van de Telegraaf blijkt dat het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep is gekomen van de uitspraak van de rechtbank Rotterdam. De rechtbank oordeelde eerder nog dat de meting bij de Heinenoordtunnel aan de A29 niet deugde. Ondanks het door het OM ingestelde hoger beroep, blijft de rechtbank Rotterdam volharden in haar uitspraak. Dat blijkt uit een recente uitspraak, waarin mr. N.G.A. Voorbach optrad als gemachtigde.

De rechtbank is duidelijk niet onder de indruk van het hoger beroep van het OM. In alle snelheidszaken - dus niet alleen bij de Heinenoordtunnel, is het zaak de snelheidscontrole kritisch te bestuderen. Verkeersboete.nl staat u hierin graag bij.