?

Maak bezwaar tegen een boete voor geen gordel dragen

Home

Het dragen van een autogordel is verplicht. Het niet dragen van een autogordel worden gesanctioneerd met een boete van 149 euro. Dat is inclusief administratiekosten (feitcodes R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s). Heeft u een verkeersboete van het CJIB ontvangen voor het niet dragen van de gordel? Graag geven wij in dit blog meer informatie.

Wat is een autogordel en wanneer moet je deze precies gebruiken?

Een autogordel is een riem die een inzittende van een auto beschermt bij een ongeluk. Door de autogordel blijft de te beschermen persoon op zijn stoel, komt niet met zijn schedel tegen de voorruit en wordt hij niet door de auto geslingerd. Door het dragen van een autogordel wordt de kans op een dodelijk ongeval verminderd met 30 tot 40%. Dus een hele goede reden om wel je gordel te dragen tijdens het rijden. U moet altijd een autogordel gebruiken als uw zitplaats een autogordel heeft. Dit geldt zowel voorin als achterin een auto of ander voertuig. Wanneer er op alle zitplaatsen gordels aanwezig zijn, mag het aantal passagiers niet groter zijn dan het aantal autogordels. Een gordel delen is ook niet toegestaan.

Feitcodes

Als u een boete krijgt voor het niet dragen van een gordel, staat er een feitcode op de boete. Welke feitcodes dat allemaal kunnen zijn, staat hieronder:
R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s

De feitcodes staan vermeld in het Feitenboekje (formeel: Lijst van feiten betreffende misdrijven, overtredingen en Muldergedragingen.

Wie moeten er gebruik maken van autogordels?

- Volwassenen:
Volwassenen moeten voor- en achterin de auto de autogordel om. Volwassenen die kleiner zijn dan 1,35 meter hoeven geen kinderzitje te gebruiken. De regels voor het gebruik van een zogenaamd kinderbeveiligingsmiddel gelden alleen voor personen onder de 18 jaar.
- Kinderen
Kinderen kleiner dan 1,35 meter moet u in een kinderautostoeltje vervoeren. Kinderen langer dan 1,35 meter mogen ook de autogordel gebruiken.
- Rolstoelgebruikers
Ook rolstoelgebruikers of gehandicapten moeten een veiligheidsgordel gebruiken in de auto. De bestuurder moet zorgen dat de gehandicapte passagier de beschikbare gordel om heeft.
Rolstoelgebruikers met een afwijkende zit- of lighouding mogen ook een gordel gebruiken die vast zit aan het systeem waarmee de rolstoel aan de vloer van het voertuig is bevestigd.

- In de bus is het dragen van een gordel niet verplicht. Bijv. een bus die een lijndienst uitvoert binnen de bebouwde kom. Dat is namelijk uit praktische overwegingen: passagiers stappen steeds in, schuiven op en stappen uit. In veel gevallen heeft een lijnbus ook geen gordels. In andere bussen of touringcars met autogordels moet u de gordel wel gebruiken.
- Ook kan je een ontheffing aanvragen voor het gebruik van een gordel. Bijv. wanneer u door een handicap onmogelijk een gordel kan dragen, zoals een persoon met claustrofobie? Of wanneer u tijdens uw werk vaak in en uit een voertuig moet stappen? Dan kunt u een ontheffing aanvragen voor de verplichting om een autogordel te dragen. Dit doet u bij de divisie Rijgeschiktheid van het CBR.

Wetgeving

Sinds 1975 is het verplicht om voorin autogordels te dragen. In 1992 is deze verplichting uitgebreid naar inzittenden op de achterbank. Deze verplichting staat geregeld in:
• Artikel 59 RVV 1990
• Artikel 3.2.36 van het Voertuigreglement

Hoe kan je je succesvol verweren tegen een boete voor het niet dragen van de autogordel?

Een boete voor geen gordel dragen wordt nogal eens uitgedeeld, maar is niet altijd terecht.
Waar moet u opletten? Ten eerste: bent u staande gehouden? Zo niet, dan kan de boete vernietigd worden. Vraag de verklaring van de verbalisant op en let goed op wat deze heeft opgeschreven.
Artikel 59, zevende lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) – het wetsartikel dat gaat over ‘autogordels’ – bepaalt niet op welke wijze een autogordel precies moet worden gebruikt. Verder moet de verbalisant duidelijk aangeven wat hij heeft gezien en of u deelnam aan het verkeer.

Niet dragen van een gordel of gordel niet juist dragen

Let erop dat er onderscheid wordt gemaakt tussen het geheel niet dragen van een gordel (feitcode R533) en de gordel niet juist dragen (feitcode R535o). Zie deze uitspraak ter illustratie.

Gratis dienst
Wilt u een professioneel bezwaarschrift tegen een boete voor geen gordel dragen? Dien uw boete dan kosteloos in. Verkeersboete.nl werkt volledig op basis van no cure, no pay. Wij brengen geen kosten bij u in rekening als we de zaak onverhoopt verliezen. Winnen we de zaak, betaalt de overheid onze kosten. Onze dienst is voor de cliënt per saldo kosteloos. Ons motto luidt: ‘betaal niet voor uw gelijk, maar laat de officier betalen voor zijn ongelijk’. Deze blog is geschreven door de juristen van verkeersboete.nl, mr. N.G.A. (Nick) Voorbach op 11 juni 2020.

Juridische onderbouwing voor de fijnproever
• Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 15-07-2019, ECLI:NL:GHARL:2019:5785
• Rechtbank Overijssel, ECLI:NL:RBOVE:2016:4715
• Rechtbank Breda, ECLI:NL:RBBRE:2011:BR1988

Vragen? Hieronder het antwoord.

Hoe hoog is de boete voor geen gordel dragen?

+
-

De boete voor het niet dragen van een gordel bedraagt € 159, inclusief administratiekosten. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeed.

Hoe maak ik bezwaar tegen boete geen gordel dragen?

+
-

Als je het niet eens bent met een boete voor het niet dragen van een gordel, kun je bezwaar maken bij het Parket CVOM. Dat doe je door binnen 6 weken een brief te schrijven. Deze brief heet een bezwaarschrift. Stuur je bezwaarschrift op per aangetekende post. Je kunt ons ook bezwaar laten te maken door op de knop 'gratis boete indienen' te klikken.

Wanneer een boete bij het niet dragen van een gordel?

+
-

Een boete voor het niet dragen van een gordel krijgt u als u tijdens deelname aan het verkeer geen gordel draagt. Dat staat in art. 59 van het Rvv 1990.

Moet ik een gordel dragen bij een Trike?

+
-

Ja, u hoeft dan geen helm. Wél moeten de veiligheidsgordels zijn goedgekeurd.

Laat ons direct kosteloos jouw boete aanvechten.